vrijdag 30 november 2012

Inspiratie

TED staat voor Technology, Entertainment, Design en is een non profit platform voor mensen met ideeën die de moeite van het delen waard zijn. Wereldwijd worden onder de naam TEDx voordrachten gegeven door mensen die geïnspireerd zijn en hun ervaringen graag met de rest van de wereld willen delen. Vandaag werd voor de vierde keer de Nederlandse versie van TEDx gehouden, georganiseerd door Jim Stolze en zijn team van honderd vrijwilligers, die allen een compliment verdienen.
Het is fijn om boeiende verhalen te horen van anderen. Dat stemt tot nadenken, tot meer begrip en ook tot relativering.
Hieronder een lezing die een paar jaar eerder gehouden werd door Elizabeth Gilbert, schrijfster van de wereldberoemde bestseller "Eat, Love, Pray". Enjoy!




donderdag 29 november 2012

Seks

©JosephHart
Een compliment voor Sunny Bergman. Zij heeft een vierdelige documentaire gemaakt met als titel 'The Sunny Side of Sex'. Zij bezoekt mensen in vier landen, Oeganda, China, Cuba en India om te zien en te horen hoe men daar tegen seksualiteit aankijkt. Bijzonder de moeite waard en op onderstaande website kun je nog eens naar de afleveringen kijken.

The Sunny Side of Sex

(via email)
Aan Sunny Bergman,

Het is alweer een tijd geleden dat ik de documentaires 'the Sunny Side of Sex' op televisie heb gezien.
Desondanks wil ik je er alsnog mee complimenteren. 

Met vriendelijke groet,


Dank voor het bericht aan Sunny, ik heb het aan haar doorgestuurd.

Vriendelijke groeten,
Marieke van Dam



woensdag 28 november 2012

Hond

Een compliment voor een hond. Niet zomaar een hond. Hij heet Rover en af en toe mag ik op hem en zijn vriendinnetje Zorro passen. Hij is schrander en begrijpt alles wat je zegt, wat toch steeds een wonderlijke ervaring is. Als hij de kans krijgt, grijpt hij een kip of vangt een konijn en dan luistert hij even niet meer. Dat is zijn instinct. Als ik me niet lekker voel kijkt hij me zo begrijpend aan en komt dan vlak bij me liggen. Rover, ik hou van je.





dinsdag 27 november 2012

Orde

©deafstar
Zijn creatieve personen van nature wanordelijk?
Dat weet ik niet, maar bij mij is dat wel het geval. Ik moest lachen toen ik laatst de volgende uitspraak las: 'Bij mij thuis is er geen rotzooi, er liggen overal ideeën'. En dat klopt. Als ik aan het opruimen sla, omdat de geordende chaos in een structurele puinhoop dreigt te veranderen, stuit ik vaak op nieuwe ideeën, vind ik aantekeningen die mij weer aan het denken zetten en combineer ik het een met het ander. Zo zit ik in elkaar.

Desondanks kan ik met bewondering kijken naar mensen die hun huis op orde hebben, die nooit eens misgrijpen en die precies weten waar alles ligt. Zij krijgen dan ook het compliment van de dag!



maandag 26 november 2012

Menu

©daddydoxxx
Vandaag een compliment voor een handige website betreffende groente en fruit.
Streek- en seizoensgebonden natuurprodukten zijn voordelig en het is een goede en gezonde gewoonte om dat te eten wat de natuur je op dat moment te bieden heeft. Dat is namelijk niet voor niets. Sla koelt je systeem af en dat is prima in de zomer, koolsoorten zijn verwarmend en passen dus perfect in het winterseizoen. Doe er je voordeel mee!

Groente en Fruit


zondag 25 november 2012

Cadeauzoon

Lieve Walter,

Toen ik zo'n twaalf jaar geleden mijn man leerde kennen, kreeg ik jou erbij, een 'cadeauzoon' zoals een vriendin van mij dat zo mooi betitelde. Je was toen tien jaar. Ik herinner me je gezichtje toen we je ophaalden van scouting. Je vond het daar helemaal niet leuk. Het vertederde me, zoals je verontwaardigd kon zijn over iets en daar luid en duidelijk blijk van gaf. 
Op een avond vroeg je aan mij: ben jij mijn stiefmoeder? 
Hoe kom je daar zo bij?
Nou, dat zei een jongetje op school.
Nee hoor, ik ben je stiefmoeder niet. Je hebt al een moeder.

Maar wat was ik dan wel?
Eerlijk, ik weet het antwoord nog steeds niet.
Gelukkig noemde je je ouders al van kleins af aan bij hun voornaam, wat het voor mij makkelijker maakte. 
Er zijn er ook niet echt titels uitgevonden voor nieuwe verbanden in nieuwe relaties. 
Wij kregen zo een rol in elkaars leven, waarvan Lex, je vader, steeds het verbindende middelpunt was.
Soms maakten jij en ik lol en soms werden we gek van elkaar. Zeker toen jij in de puberteit kwam en ik wat later in de overgang, hebben we veel ruzie gemaakt. Het is absoluut een kwaliteit dat jij mij binnen drie seconden van kalm en verstandig tot woest en stomend-tot-aan-het-plafond wist te krijgen. Ondanks al mijn voornemens dat toch echt niet meer te laten gebeuren! Kennelijk hebben onze energieën dat grote vermogen.
Het is gek, maar vaak dacht ik: waarom kan ik niet wat makkelijker zijn, waarom trek ik het me zo aan?
Dat het een onderdeel is van het innerlijk groeiproces, dat leven heet, daar kwam ik pas veel later achter.

Nu ben je precies vandaag 22 jaar. Wat is de tijd omgevlogen. Je bent een volwassen jongeman, woont op jezelf en bent dit jaar shiatsu gaan studeren, een opleiding die ik ook gedaan heb. Dat vind ik heel bijzonder. Ik zie dat je op de goede weg bent, qua groei, dat je veel nadenkt over het leven en meer 'hier' bent dan voorheen. Je toont ook een socialer gezicht, dat vind ik erg fijn. Je hebt gebroken met een gewoonte die niet goed voor jou was. Uit jezelf. Knap! 
Je beschikt over doorzettingsvermogen, welwillendheid naar andere mensen en bent niet te beroerd om een handje te helpen. 
Je ziet er leuk uit. Je weet dat ik vooral je wenkbrauwen erg mooi vind.

Tot slot een herinnering die ik koester uit die eerste tijd dat wij elkaar kenden:
We waren, met ons drieën, bij de Zwiepse Molen. Er was een bruggetje over het water dat wegens loslopende dieren afgesloten was met een klaphekje. Jij kwam ertussen met je pink. Ik stond achter je toen het gebeurde, boog me gelijk om je heen, want je brulde, en ik nam instinctief dat gekwelde pinkje in mijn mond. Zo liepen we samen naar Lex, die verderop wat zat te drinken. Ik droeg jou aan hem over en zei dat ik voor ijs zou gaan zorgen. Binnen kreeg ik van de bediening een flinke plastic zak met ijsblokjes. Dat zou de pijn verminderen en ook zwelling tegengaan.
Lex vertelde mij later op die dag dat toen ik binnen was, jij tegen hem gezegd had: als jij toch gaat trouwen met een nieuwe vrouw, zou ik mij geen betere kunnen wensen dan Carien. Dat vond ik zo lief!

Straks ga ik naar je verjaardag, leuk.

Het compliment is voor jou vandaag.




zaterdag 24 november 2012

Vuur


Er zijn mensen die somber worden in het najaar. En dan die winter nog...
Ik hoor daar niet bij, want ik hou van alle seizoenen. Als de dagen korten, dan maak ik het binnen licht.   Of het nu de vlammen zijn in de open haard, of een kaars die brandt, ik geniet van de sfeer die ervan uitgaat. Daarom een compliment voor het licht van vuur!




vrijdag 23 november 2012

Compliment voor een Dans


In de beperking toont zich de ware meester, zei Johann Wolfgang von Goethe.

Waarvan akte.




donderdag 22 november 2012

Tafel

Tijdens een wandeling kwam ik langs een mooi gebouw. Stiekem keek ik naar binnen. En daar was een man bezig de laatste hand te leggen aan prachtig gedekte tafels. 's Avonds zou er een diner-dansant zijn. Hij hield de wijnglazen tegen het licht en poetste de kleinste vlekjes weg. Toen hij mij zag mocht ik even binnen kijken. Ik maakte hem een compliment voor zijn werk en mocht toen deze foto maken. Chique!

woensdag 21 november 2012

Toekomst

©pdisimao
In Venezuela is een project gestart, genaamd Il Sistema. In dit project worden kansarme kinderen de mogelijkheid geboden om deel te nemen aan muziekscholen. En het werkt! Muziek verheft de geest. De kinderen die muziek maken presteren beter en scoren hoger op de sociale ladder omdat ze het gevoel hebben weer 'iemand' te zijn. Dat is fantastisch. Dus een compliment.
Het geeft wel te denken dat in Nederland veel muziekscholen sluiten als gevolg van bezuinigingsoperaties door de overheid...waar moet dat naartoe?




dinsdag 20 november 2012

Zorg

Al ben ik weinig ziek, je hebt toch een huisarts nodig. Ik heb een aardige en kundige huisarts. Maar hij loopt tegen zijn pensioen en zo kwam een paar jaar geleden zijn opvolgster in de praktijk. Aangezien mensen niet zo gek zijn op veranderingen, zeker niet waar het hun dokter betreft, keek ik de kat een beetje uit de boom. Was zij niet wat jong en zou ze net zo begrijpend zijn?
©stylesr1
Onlangs had ik een ongeluk en bezeerde daarbij lelijk mijn been. Blauw en opgezet en pijnlijk was mijn ene onderdaan. Ik besloot het een tijdje aan te zien en deed niets. Uiteindelijk, omdat de zwelling wekenlang bleef aanhouden, ging ik toch naar de nieuwe huisarts. Wat was ze bezorgd! Het voelde als een warme douche. Vanaf dat moment voelde ik mij in veilige handen. Daarom kan ik nu nog steeds zeggen: ik heb een aardige en kundige huisarts en krijgt zij het compliment van de dag.


maandag 19 november 2012

Filmmuziek

Van de week had ik het al over (oude) films. Nu een compliment voor hele mooie filmmuziek, uit de film Paris, Texas.  Een klassieker die je gezien moet hebben.
In het kort de inhoud:
In deze roadmovie (1984, Wim Wenders, USA), duikt hoofdpersoon Travis na een langdurige afwezigheid plotseling op in Zuid-Texas en ziet hij voor het eerst in vier jaar zijn zevenjarige zoon Hunter. Nadat het aanvankelijk niet perfect botert tussen Travis en Hunter, gaan ze samen op zoek naar Jane (de moeder van Hunter), die net als Travis al vier jaar lang volledig van de aardbodem verdwenen lijkt. Na de hereniging van moeder en zoon verdwijnt Travis weer.
Vanwege het feit dat Paris, Texas een roadmovie is, wordt er naast de personages in de auto ook nadruk gelegd op het landschap om hen heen. Een kaal, weids en leeg woestijnlandschap benadrukt de zoektocht van vader en zoon.
De muziek past er perfect bij. Gecomponeerd door de onvolprezen Ry Cooder.

Luister maar:













zondag 18 november 2012

Mediamatic

En hier een compliment voor nog een interessante website, die van Mediamatic.
Het gaat over kunst, maatschappij en nieuwe technologie in Neerlands hoofdstad, Amsterdam.
Mediamatic organiseert van alles. Een greep uit de agenda:
Stamppotrecepten ruilen - in ruil daarvoor kun je stamppot gaan eten. Heb je geen recept en wil je toch deelnemen, dan kun je helpen met aardappels schillen
Kledingruilbeurs - zo loop je voor nop in iets anders en ben jij van dat ongedragen kledingstuk af
Social Media marketing training - bereik je organisatiedoelen door middel van de digitale netwerken
Ignite Amsterdam - twaalf sprekers krijgen ieder vijf minuten om hun zegje te doen
en nog veel meer

Altijd wat te doen dus bij Mediamatic


zaterdag 17 november 2012

Film

©Cancia

Heb je geen zin om naar de bioscoop te wandelen en ben je ook niet vanachter je laptop vandaan te slepen, dan wil ik je iets aanbevelen. Een leuke site waar je online 5 klassieke films kunt bekijken. Ze worden door mede bioscoopgangers beoordeeld in een sterrensysteem.
Zo draait er nu Stagecoach uit 1939 met John Wayne. Time flies!
Mijn complimenten voor deze website.

Classic Cinema Online


vrijdag 16 november 2012

Starter

'Go to the start

Ready...'

Knal!

Het schaatsseizoen is weer begonnen. 
En vandaag huldig ik iedere starter die goed kan starten. Want dat is nog een hele kunst.
Sommige wachten zo lang met schieten dat beweging van de deelnemers bijna onvermijdelijk is. Zo irritant! 




donderdag 15 november 2012

Alleen

Elk mens komt heel alleen op de wereld en vertrekt ook weer alleen. In de tussentijd ontmoet je duizenden mensen, leef je samen, bouw je iets op en gaat van alles aan met anderen. Sommigen kiezen bewust voor kluizenaarschap. En kluizenaars krijgen van mij het compliment van de dag. Zij moeten het zien te rooien met zichzelf en hun omgeving. Hebben geen aanspraak, geen afleiding van medemensen. Ze kunnen wel klagen en zelfmedelijden hebben, maar er is niemand die ze hoort behalve henzelf. Dat is een ware confrontatie. Zouden ze wel eens de slappe lach hebben? Zouden ze wel eens een viergangen diner koken? Hoe verwerken ze hun eenzaamheid?
Een interessant boek hierover is 'Kluizenaars' van Freddy Derwahl. De schrijver, een journalist en filmmaker, is erin geslaagd contact te leggen met de wereld van het eeuwige zwijgen. Overal ter wereld heeft hij kluizenaars bezocht en hun verhalen opgetekend. Fascinerend. 


woensdag 14 november 2012

Aarde



Een compliment voor een hol in de grond?

Jazeker, want een huis bouwen in, in plaats van op de aarde heeft een aantal grote voordelen. Zo is er binnen een constante temperatuur van zo'n 17 graden Celsius, zodat je niet veel bij hoeft te stoken om het warm te krijgen, en het lekker koel is in de zomer. Ideaal dus ook voor in de (sub)tropen. Zo'n halfverborgen huis tast ook het landschap minder aan. Je voelt je meer verbonden met de natuur.
Een aardehuis kun je met dure middelen maken, maar ook met goedkope. Met zand gevulde autobanden kunnen bijvoorbeeld prima muren vormen.
Ik wou dat ik een lapje grond had, dan bouwde ik er ook een!

Hier onder twee linken, een naar de Vereniging Aardehuis (er zijn er overigens meer in Nederland) en eentje naar een luxe voorbeeld in Zwitserland.

Huis in de grond

Huis in een berg





dinsdag 13 november 2012

Interview

Herman Brood en Henk Binnendijk. Henk interviewde Herman in 1994. Met mooie, gezonde visies van Herman. Jammer dat Brood niet meer is. Henk is er nog wel. Oké dan, allebei een compliment.




maandag 12 november 2012

Vuilnis

©JohnnyBerg

Simpelweg een compliment aan alle vuilnismannen en -vrouwen die het vieze werk opknappen!




zondag 11 november 2012

Grey

Alex Grey is zijn achternaam ontstegen. Deze kunstenaar kreeg aanvankelijk bekendheid voor zijn schilderwerk voor de metalband Tool. Later kreeg werkte hij voor de Harvard Medical School, waar hij illustraties leerde maken in anatomie; dit doceerde hij later aan de New Yorker University. Tegenwoordig geeft hij cursussen spiritueel tekenen aan verschillende instituten. 
Ik zei dat hij zijn naam Grey (grijs) is ontstegen, want zijn werk is een feest van kleur. Hieronder een aantal van zijn schilderijen, waarvoor hij van mij een compliment krijgt. Ongelooflijk mooi.












zaterdag 10 november 2012

Warm

Gisteren kwam ik thuis. Ik omhelsde mijn man en ging aan tafel zitten. Het is koud hier, zei ik. De thermostaat wees 18,5 graad. Toen ik hem iets hoger wilde zetten sloeg de verwarming niet aan. Ojee... De c.v. ketel gaf een storingscode aan waar we in het gebruikersboekje geen oorzaak voor vonden, laat staan een oplossing.
Dan maar het bedrijf gebeld waar we de c.v. ketel vandaan hadden. 
Ik keek op mijn horloge. Over een uur zouden we de deur uitgaan om bij vrienden te gaan eten. En de servicemonteur had gezegd: ik kom er zo wel even aan. Maar wanneer dat precies zou zijn?
Een kwartier later ging de bel. Daar was ie al. Weer een kwartier later was de storing verholpen, kregen we een hand en wenste de monteur ons nog een prettig weekend. Wow. 
Firma Kraus, bedankt en complimenten voor de snelle service!


vrijdag 9 november 2012

Vondst

Er zijn zoveel muzikanten waar je nooit iets van hoort. Je weet niet van hun bestaan. Maar dankzij het verschijnsel YouTube kun je er toch mee in aanraking komen. Al bladerend van filmpje naar filmpje stuitte ik op een prachtige zangeres, Iyeoka genaamd. 
Ze is een Amerikaanse met Nigeriaanse roots, dichteres, activiste en neemt zelf haar platen op.Voor haar muziekcarrière van start ging, was ze werkzaam als apotheker.

Genieten maar!



Op YouTube: Great performer, my compliments!




donderdag 8 november 2012

Spel



Playrix Entertainment is een bedrijf dat computerspelletjes maakt. En dat doen ze heel goed. Uitstekende, gedetailleerde animaties, aangename geluidjes, mooie kleuren en verhaallijnen. Daarvoor dus het compliment van de dag!


(op FB)

Love to play 4 Elements II. Such fine graphics and animations. My compliments!


woensdag 7 november 2012

Handig

Ik weet niet wie de schilder is van de beelden uit onderstaand filmpje. Hij/zij verdient wel een groot compliment. Knap gevonden en prachtig gedaan. Hulde!



dinsdag 6 november 2012

Portret


Vandaag een compliment voor een kunstenares. Haar naam is Karen van de Vliet. Ik zag haar werk voor het eerst in het tv programma Sterren op het Doek. Daar maakte ze een portret van de acteur Joost Prinsen. Zo'n portret wat precies lijkt en toch niet kant-en-klaar is. Hou ik van. Geweldig mooi gedaan!

©Karen van de Vliet

(via email)
Op mijn weblog deel ik iedere dag een compliment uit. Vandaag is hij voor jou. Ik zag in de uitzending Sterren op het Doek jouw schitterende werk van Joost Prinsen en ben toen op je website gaan kijken. 
Mies, Arjo en ** vind ik ook waanzinnig mooi. Ik zou zeggen, doe zo voort en heel veel schilderplezier gewenst!

Vriendelijke groet,


Goedemorgen Carien,

Dank je wel !! :) en wat een goed idee om elke dag een compliment te geven.
Dat idee neem ik mee !

Fijne dag gewenst!

Vriendelijke groet
Karen


maandag 5 november 2012

Zand (2)

Laatst maakte ik een compliment aan de bouwers van zandsculpturen. 
Er zijn nog meer kunstenaars die met zand bezig zijn. Glasblazers natuurlijk, want zand is onontbeerlijk voor glasproductie. Er zijn ook mensen die labyrinten tekenen op het strand om ze vervolgens zelf te gaan lopen. Kicks voor niks! 
En dan zijn er kunstenaars die zandtekeningen maken op een lichtbak. Het klinkt zo simpel. Onderstaande vrouw uit de Oekraïne luistert naar de naam Kseniya Simonova. Ze is er een meester in om je mee te voeren in haar wereld. Zij kan zonder woorden een verhaal vertellen. Haar handen doen het werk. Het is echt heel knap.
Simonova deed mee aan Ukraine's Got Talent en ze won. 



Op YouTube 
Dear Kseniya. You are a true master at this. I whish you lots of success and happiness.





zondag 4 november 2012

Reclame

Reclame, oftewel commerciële propaganda, komt zelden gelegen. Op televisie is het nog het meest irritant. Midden in een uitzending of film, soms zelfs bijna midden in een zin, wordt er afgebroken voor minutenlang durend oponthoud met reclamegeneuzel. Meestal vervelende reclame. Ik heb zelfs een Facebook fanpage gemaakt met de titel 'Ik haat die reclame'. Iedereen kan daar zijn hart luchten. 
En ga je met de afstandsbediening op de vlucht, dan beland je in een ander reclameblok. Bah, ook dat nog.
Toch, sommige reclame is mooi gemaakt en/of er zit humor in.
Eentje van de eerste categorie zag ik toevallig vandaag. Van Badedas. Ik heb het proberen op te zoeken op YouTube, maar niet gevonden. Dus misschien zie je hem zelf nog eens op tv. Heel mooi gemaakt!


(via contactformulier van Badedas)
Zag vandaag op tv een reclame van Badedas. Een prachtig filmpje gemaakt uit... noten/zaden? Ik wil graag weten wie dit heeft gemaakt, want ik vind het erg mooi gedaan!


Geachte mevrouw Van Hest,

Hartelijk dank voor uw reactie.

Wij vinden het prettig te vernemen dat u tevreden bent over onze commercial. U kunt er van overtuigd zijn, dat wij het zeer op prijs stellen als onze consumenten reageren wanneer zij tevreden zijn over onze reclame-uitingen.

Uw reactie zullen wij doorgeven aan de verantwoordelijke afdeling, zodat zij op de hoogte zijn van uw compliment. Wij bedanken u voor de door u genomen moeite ons te informeren.

De reclame van Badedas is mede tot stand gekomen door het bedrijf WCRS in london (http://www.wcrs.com/).

Met vriendelijke groet,

Mevrouw S.Haast
Badedas adviseur



zaterdag 3 november 2012

Drums

Boemm Tsjah, tikketikketik, Ka Boems Tsjah, tikketikketik
       (pjzzzztttt, pjzzztt)            (pjzzzztttt, pjzzztt)  

Ma die Boem Tsjah
tikketikketikketik
       (pjzzzztttt, pjzzztt)            (pjzzzztttt, pjzzztt)  

Ke Boemm Tsjah
ketik
ketik
ketikketikketik
       boem-boem    boem-boem   boem-boem,  pjzzzzzzzttt!

En zo verder

Wow... ik luister naar een hele goede drummer. Zijn naam is Bernard "Pretty" Purdie (1939). Genieten is dat toch. Iemand die zo makkelijk de mooiste shuffles aan het niets onttrekt door middel van het drumstel. Dan ben je toch wel één met je natuur, dacht ik zo. Een complimentje? Wel duizend!



Op You Tube: Mister Purdie, you're the best!



vrijdag 2 november 2012

E Minor



Vandaag een compliment voor een bijzondere website: Lost At E Minor
Op deze website kun je kennismaken met allerlei artistieke uitingen. Van fotografie tot beeldhouwwerken, van animaties tot mode, van techniek tot architectuur. Het is inspirerend om te zien waar creatievelingen allemaal mee bezig zijn. Soms val ik van de ene verbazing in de andere bewondering. Klasse!


(via contactpagina)
Each day I report a compliment on my weblog. Today it is yours. I love your website!


donderdag 1 november 2012

Videoclip

Daft Punk is een Frans house en electro-duo bestaand uit Thomas Bangalter en Guy-Manuel de Homem-Christo. Als jonge artiesten werden ze midden jaren 90 plotseling bekend. Samen met artiesten als Laurent Garnier en Motorbass zijn ze pioniers van de Franse dance muziek en behoort Daft Punk tot de grootste vernieuwers van housemuziek van de late jaren 90 en is het dé groep die de 'French Touch'-house populair maakte.*


De hit All Around The World kwam uit met een bijbehorende videoclip. Gefascineerd werd ik door muziek en beeld, bijna hypnotiserend. Daarvoor mijn complimenten!


*Overgenomen van Wikipedia