woensdag 27 juni 2012

Pluk de Stad

Zevenblad

In het stadsgroen valt meer te eten dan je denkt. Daarom begon Elma Roelvink de website Pluk de Stad, die stadsbewoners helpt de eetbare planten en bomen in de buurt te vinden. De recepten maken zelfs onkruid lekker. Iedereen aan de klaproosroomkaas en zevenbladgroenteschotel dus!
Het idee voor de website ontstond toen Roelvink op de fiets zat naar de supermarkt en in dezelfde straat een stoofperenboom ontdekte. Ze stond versteld. Al die tijd hing het eten gewoon boven haar hoofd, terwijl in de supermarkt de peren uit Argentinië en de druiven uit Egypte uitgestald liggen. En om de hoek staat dan weer een kersenboom waarvan de vruchten op de grond wegrotten.

Om die verspilling tegen te gaan moedigt Pluk de Stad stedelingen aan hun openbare groen te oogsten. De website geeft daarvoor alle benodigde informatie in een digitale kaart: plukplekken, beschrijvingen van bomen en planten, plukseizoen en bereidingswijze. 
Hier een recept met zevenblad als hoofdingrediënt. Je vindt zevenblad echt overal. Het wordt als onkruid beschouwd, omdat het een hardnekkig terugkomende plant is. Geweldig, eigenlijk!
Zevenblad met kerrie en crème fraîche
Zo maak je er wat lekkers van:

Ingrediënten: 300 g zevenbladbladeren, 2 eetlepels olie, 2 uien, 2 appels, 1 theelepel kerriepoeder, zout, peper, 50 g crème fraîche.

Fruit de uien op een laag pitje in wat olie. Voeg de appel in blokjes toe. Roer het geheel en voeg gewassen en gesneden zevenbladbladeren toe. Laat het geheel een aantal minuten goed bakken onder goed roeren. Voeg de kerriepoeder, peper en zout toe. Maak het geheel af met de crème fraîche.
(deels overgenomen uit Trouw, 16-03-2012)

(via email)
Hallo,

Wat vind ik Pluk de Stad een geweldig initiatief. Daarom bij dezen mijn complimenten!

Met vriendelijke groet,

Geen opmerkingen:

Een reactie posten