donderdag 6 september 2012

Roma

De in 1928 in Borgerhout gebouwde Cinema Roma was met haar 2000 zitplaatsen lange tijd een van de grootste zalen van Antwerpen. Naast film stond er ook variété op het programma. In de jaren 1970 deden vooral rock- en popartiesten de zaal aan. In 1982 was het verhaal voorbij en begonnen er jaren van leegstand en verval. Hoezeer ik ook hou van verval en verlaten gebouwen, ik vind het eveneens fantastisch als oude grandeur weer in ere hersteld wordt. Lokale cultuurliefhebbers, waaronder buurttheater Rataplan, vatten in 2002 het plan op om De Roma te heropenen en de zaal een culturele invulling te geven.
In 2003 slaagde men erin om samen met honderden vrijwilligers de zaal weer in te richten voor culturele evenementen. De zaal is prachtig geworden en kent een mooie akoestiek.
 De Roma is sindsdien een stichtend voorbeeld van een geëngageerd cultuur- en erfgoedproject. Door initiatief en bedrijvigheid werd de wijk Borgerhout (ook wel Borgerokko genoemd, door de vele buitenlanders die er wonen) een omgeving waar veel jonge mensen zich lekker voelen. Daardoor begon dit gebied vanzelf weer hip te worden. Ben je in Antwerpen, breng de Roma dan eens een bezoek.


Voor alle vrijwilligers is dit compliment.

Website De Roma


Geen opmerkingen:

Een reactie posten