vrijdag 14 september 2012

Bloem

Vandaag een compliment voor een bloem.
Deze vindt zijn oorsprong in Noord- en Zuid-Amerika.
Een bloem met een groot hart, vol opgeslagen zonnekracht.
Ze worden vooral gekweekt voor de olie, die veel gebruikt wordt in de keuken en als basis voor allerlei producten waarin plantaardige olie wordt verwerkt. De olie bevat veel onverzadigde vetzuren en kan omdat deze goed bestand is tegen hitte voor frituren gebruikt worden. Deze olie bevat linolzuur, hetgeen het cholesterolgehalte in het bloed verlaagt. De zaden van de bloem kunnen gepeld of ongepeld, rauw of geroosterd worden gegeten, bijvoorbeeld als tussendoortje. Ontkiemde zaden met een uitloop van maximaal 6 millimeter kunnen worden toegevoegd aan salades of sandwiches. Zaden met een langere uitloop smaken bitter. Bloemknoppen kunnen rauw worden gegeten of worden gestoomd en gegeten zoals artisjokken.
De steel kan wel 3 meter hoog worden. De bloem is genoemd naar de ster die hem doet groeien. Weet je het al?





Geen opmerkingen:

Een reactie posten