donderdag 13 september 2012

Slot

In de Achterhoek vind je veel buitenplaatsen met kastelen. Ook ruines van torens en oude burchten kun je er vinden. Een daarvan ligt op een prachtige plek in het buitengebied van Voorst. Dat is slot Nijenbeek. De eerste schriftelijke vermelding over dit slot komt uit 1296, dus het is al ruim 800 jaar oud! 
In 1945 werden de muren van de Nijenbeek drastisch op de proef gesteld. Geallieerde legers bestookten het gebouw van de oostelijke oevers van de IJssel om de Duitsers te verdrijven die zich er verschanst hadden. Bij deze beschietingen verloor de toren zijn negentiende-eeuwse piramidedak en werd het in de zestiende eeuw aangebouwde gedeelte volkomen weggevaagd.
In afwachting van restauratie werd een nooddak aangebracht, doch door verrotting is dit al jaren verdwenen. Weer en wind hebben nu vrij spel. Op de bovenkant heeft zich boomgroei ontwikkeld, waardoor de muren losgewrikt worden.
Huidige eigenaar is Barones Van Lynden, zij erfde het kasteel in 1991 van Baron Schimmelpenninck van der Oye, voormalig Commissaris der Koningin in Utrecht. De baron droeg altijd goede zorg voor het historisch monument.
Of de Nijenbeek ooit nog in aanmerking komt voor restauratie is ons niet bekend, maar hopelijk breken er voor dit huis betere tijden aan zodat het bewaard kan blijven als een stuk uit de Gelderse geschiedenis.

F. van Dalen heeft een prachtige foto van slot Nijenbeek gemaakt, waarvoor mijn complimenten.

©F. van Dalen


Geen opmerkingen:

Een reactie posten