zaterdag 22 december 2012

Opera


Van opera moet ik niks hebben. Van operette of musical trouwens ook niet. Telkens als het spannend of interessant wordt, gaat men zingen en dat heeft voor mij iets onnatuurlijks.
Maar wel een compliment voor het Opera House in Australië, want dat vind ik heel mooi.
Het plan om het Sydney Opera House aan de haven van Sydney te bouwen is ontstaan in 1955. Er werd een internationale architectuurwedstrijd voor uitgeschreven. Jørn Utzon won de wedstrijd met dit ontwerp, men zegt dat hij het ontwerp in 1 keer zonder meetlat of rekenmachine vanuit de hand heeft getekend. Utzon hield veel van zeilen. Dit gebouw zou zijn liefde voor de zeilsport symboliseren omdat de daken niet alleen op schelpen lijken, maar ook op de zeilen van een groot zeilschip.
Het dak bestaat uit 1.056.000 kleine tegeltjes in wit en grijs tinten, die speciaal uit Zweden geïmporteerd zijn. Deze tegeltjes zijn in een bepaald patroon neergelegd. Onder de tegels zitten ribben die aan elkaar zijn gemaakt met kabels met daar tussen een soort betonnen deksels. Bij de openingen van de schelpen zitten de ribben zonder tegels of beton, maar met glas eroverheen.
De daken zijn ook meteen de muren en staan op een platform. Er is een trap naar het platform en daar kan dan overheen worden gelopen. Ook kan er benedenlangs om het gebouw worden heen gelopen.
Bij de ingang van dit meer dan 1000 ruimtes bevattende bolwerk bevinden zich de monumentale trap en het voorplein. Hier worden openluchtfilms en gratis optredens gehouden.*


*Deels overgenomen uit Wikipedia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten